Dodenherdenking Hoevelaken 2024

Dit jaar heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei het thema ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid gekozen. Dit thema is de rode draad die in Nederland door alle herdenkingen, vieringen en activiteiten loopt. Centraal staat de impact van oorlog op individuen, families en samenleving.

Binnen het door het Nationaal Comité 4 en 5 mei gekozen thema is volop ruimte om bij de littekens, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ontstaan, stil te staan.
We kennen de verhalen over verzet, vervolging, razzia’s, executies en het zaaien van dood en verderf, uit de vele boeken die na de oorlog verschenen zijn.
Nog steeds worden daar nu nog de verhalen over de persoonlijke belevenissen in die tijd aan toegevoegd.

Je vindt die verhalen niet in de boeken, omdat ze verzwegen werden.
Veel slachtoffers van toen voelen, nu ze in de avond van hun leven zijn aangekomen, opnieuw de oude wonden en zien hun littekens. In enkele gevallen vertellen ze wat er gebeurd is en laten zij de littekens van de zo slecht genezen wonden zien.
We luisteren naar hun verhalen. Soms zijn het verhalen van heel dichtbij. Zo nabij, dat je niets meer weet te zeggen en alleen maar stil kunt zijn.

Swing the Mood

Locatie:
10:30 – 11:30 Bibliotheek Hoevelaken

De Zingende Fotografen
De Swing the Mood Bevrijdingstour staat garant voor een geweldige militaire ervaring. Met de stoere Dodge uit 1942 brengen de dames het gevoel van de bevrijding weer terug. Dit opvallende legervoertuig is ook een PhotoBooth waar direct-klaar-foto’s worden gemaakt in militaire stijl. De PhotoBooth is fraai ingericht met oude afbeeldingen van de bevrijding, net een minimuseum.

Prijs: gratis, gewoon inlopen

Herdenken

Wij nodigen eenieder uit om op zaterdag 4 mei in Dorpshuis ‘De Stuw’ de Dodenherdenking bij te wonen. Samen herdenken wij vroeger en nu, waarbij de vrijheid doorgeven centraal staat.

Herdenkingsbijeenkomst

19:00 tot 19:45 uur, Dorpshuis ‘De Stuw’

Stille tocht (19:50 tot 19:58 uur)

Om 19:50 uur vertrekken de aanwezigen voor een stille tocht vanaf Dorpshuis ‘De Stuw’ naar het monument in Park Weldam.
Ze worden hierbij begeleid door de Korps Nationale Reserve en The Seaforth Highlanders of Holland.

Herdenking bij het monument (19:58 uur)

Signaal Taptoe door hoornblazer. Twee minuten stilte en kranslegging.

Kransleggingen.

Na de kranslegging zal de stoet zijn weg vervolgen via Park Weldam, Westerdorpsstraat en De Brink naar Dorpshuis ‘De Stuw’, alwaar de stille tocht wordt beëindigd.

Meditatie

Tijdens de dodenherdenking op 4 mei in Dorpshuis ‘De Stuw’ zal onze oud-plaatsgenoot Gijs de Vries de meditatie verzorgen. Hij koos daarvoor als titel:
Annie’s litteken

Gijs deelt met ons het verhaal van een Joods meisje dat in 1943 vanuit Amsterdam naar onze omgeving kwam.

Zij ging er nooit meer weg en leefde in stilte onder ons.

Engelina Johanna Goldberg

De 4 mei herdenking wordt o.a. mogelijk gemaakt door:

Gemeente Nijkerk
Korps Nationale Reserve
Gijs de Vries

Muzikale omlijsting:

Maaike Peters (cello)
Anna Steenhuis (viool)
Mark Walter (trompet)
The Seafort Highlanders of Holland

Vlaginstructie

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.

In de vlaginstructie van de Rijksoverheid staan regels voor het vlaggen vanaf rijksgebouwen. In deze vlaginstructie wordt opgeroepen om de vlag op 4 mei van 18:00 uur tot zonsondergang halfstok te hangen. Tijdens de herdenking kunnen andere vlaggen, zoals de gemeentevlag, eveneens halfstok worden gehangen.